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Dear Ms. Kerensky, 

Thank you for your letter to Acting Assistant Secretary Michelle Cooper regarding the regulatory 
requirements in the Distance Education and Innovation regulations published September 2, 2020.  
Your letter was referred to my office for follow up.  I apologize for the delay in responding but hope 
that the following information will be helpful to you. 
 
Evaluation and Approval of Distance Education by Accrediting Agencies 
 
We want to clarify several aspects of the Department’s guidance regarding accrediting agency 
approval of an institution’s offering of distance education.  In a January 19, 2021 Electronic 
Announcement (EA), we explained that the Department of Education (Department) had rescinded 
Dear Colleague Letter-06-17, which had been interpreted to establish a 50 percent threshold for 
institutions related to distance education and an institution’s ability to participate in the Title IV, 
HEA programs.  The EA further explained that we had determined that this interpretation conflicted 
with institutional eligibility requirements under 34 CFR § 668.8(m), which requires that a program 
offered in whole or in part through telecommunications is eligible for Title IV, HEA program 
purposes if the program is offered by an institution that is accredited by an agency that has 
accreditation of distance education within the scope of its recognition.  Therefore, subject to the 
flexibilities provided by the Secretary in response to the national pandemic, before an institution 
offers any distance education programs that can be eligible for Title IV, the institution must be 
evaluated and accredited for its effective delivery of distance education programs by a recognized 
agency that has distance education within its scope of recognition. 
 
In your letter, you posed several questions about whether the Department now requires accrediting 
agencies to evaluate and approve any academic program that is offered through distance education 
for the first time.  34 CFR § 668.8(m) provides that “[a]n otherwise eligible program that is offered 
in whole or in part through telecommunications is eligible for title IV, HEA program purposes if the 
program is offered by an institution … that has been evaluated and is accredited for its effective 
delivery of distance education programs by an accrediting agency or association” that is recognized 
by the Secretary to accredit distance education programs.  However, once an institution has been 
evaluated and approved by such an agency, it may offer other distance education programs without 
undergoing a separate substantive change evaluation by its accrediting agency.  For Title IV  
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eligibility purposes, an accrediting agency is not required to perform a substantive change evaluation 
for an institution that has already been approved to offer distance education if the institution begins 
offering a new or different program using distance education after its distance education offerings 
have been evaluated and approved by the agency for the first time.  Note that an accrediting agency 
may require a review of additional distance education programs in accordance with its policies and 
procedures even though such additional review is not required by the Department for Title IV 
eligibility purposes. 
 
Below, we provide responses to your specific questions regarding this guidance and its impact on 
accrediting agencies and postsecondary institutions. 
 
Question:  Does the language “offered in whole or in part through telecommunications” mean that 
courses using any distance education variation are now considered distance education and creates the 
need for approval of that program?  Examples include, but are not limited to, blended learning, 
hybrid learning, hyflex learning, flipped classroom, adaptive learning, and anything that allows that 
student / instructor separation. 
 
Answer:  The Department leaves this determination up to the institution’s accrediting agency.  We 
think it’s important for accrediting agencies to have discretion in this area, especially since a 
reasonable treatment of a course as “distance education” in one type of program that accrediting 
agencies oversee (e.g., cosmetology) might differ substantially from reasonable treatment in another 
(e.g., information technology). 
 
Question:  Does this mean that every program, even those with a minimum of one course which 
utilizes distance education, must seek programmatic approval from their accrediting agency? 
 
Answer:  No.  If one course in a program is offered using distance education, it is subject to the 
requirements in 34 CFR 668.8(m), which state that the institution must be evaluated and approved by 
an accrediting agency, recognized for the accreditation of distance education, to offer distance 
education in order for such a program to be eligible.  Neither the statute nor the regulations require 
an accrediting agency to evaluate and approve each program offered using distance education for 
Title IV eligibility purposes, though an agency could choose to do so. 
 
Question:  If an institution decides to change the modality of one course within a program, does it 
need accreditor approval before making this change? 
 
Answer:  Not necessarily.  The Department’s regulations require an accrediting agency to evaluate 
and approve an institution’s offering of distance education if the institution has not been approved to 
offer distance education in the past. The Department’s rules for Title IV eligibility purposes do not 
require accrediting agencies to evaluate and approve every program offered using distance education. 
If an institution has already been approved in general to offer distance education, it would only be 
required to seek its accrediting agency’s approval to offer an additional program through distance 
education if the accrediting agency itself required such approval beyond what the Department 
requires. 
 
Regular and Substantive Interaction Between Students and Instructors 

https://www.ecfr.gov/current/title-34/subtitle-B/chapter-VI/part-668#p-668.8(m)
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In your letter, you also requested that the Department clarify several aspects of the definition of 
“regular and substantive interaction” that was updated as part of the definition of “distance 
education” in 34 CFR § 600.2 in the final regulations published September 2, 2020.  However, the 
Department’s position is that the definition of “regular and substantive interaction” must be applied 
on a case-by-case basis to each institution and its academic program, and careful analysis would be 
necessary to determine whether an individual institution was complying with the definition. 
Therefore, in general, the Department cannot provide new guidance in response to these questions, 
and decisions about compliance with these provisions must be made using the facts of each specific 
situation. 
 
That said, we provide below responses to your specific questions about the regulatory requirements 
for distance education in accordance with this general perspective. 
 
Question:  We have received many questions from our members on whether the definition of 
instructor would encompass instructional models that involve team instruction, Teaching Assistants, 
Graduate Assistants, and unbundled instruction. In the preamble to the regulation, the Department, in 
declining to revise the definition of instructor to specifically mention the use of instructional teams, 
stated its belief that the current regulatory language accommodates the use of instructional teams and 
that no change in language was necessary in order to further encourage their use. 
 
We ask that Department issue guidance to confirm this interpretation of the definition of instructor 
and additional guidance as necessary into the types of qualifications needed for Teaching Assistants, 
Graduate Assistants, and other instructional team members to meet the definition of instructor. 
 
Answer:  The Department does not plan to provide further guidance regarding the requirements for 
instructors.  The requirements for qualified instructors are established by accrediting agencies in 
accordance with their policies and procedures and the Department defers to accrediting agencies 
regarding such requirements as they pertain to the definition of “distance education.” 
 
Question:  What evidence is needed for institutions to demonstrate that they have successfully 
addressed the requirement that interaction be “commensurate with the length of time and the amount 
of content in the course or competency”?  
 
Answer:  Institutions must ensure that they can document the length of a course in weeks of 
instruction and the number of credit hours or the equivalent associated with the course or 
competency.  Determinations about whether the amount of interaction is “commensurate with the 
length of time and the amount of content in the course or competency” must be determined on a 
case-by-case basis depending on the specific circumstances of the situation. 
 
Question:  During the Department’s April 2021 webcast on the regulations, the Department affirmed 
that, for competency-based education and adaptive learning, scheduled “office hours” may be used to 
fulfill the regular interaction requirement.  However, we have heard that there are those in the 
financial aid community who disagree that this is allowable under the definition of academic  
 
engagement. Furthermore, this is in contradiction to guidance from the Department in 2014, where 

https://www.ecfr.gov/current/title-34/subtitle-B/chapter-VI/part-600/subpart-A#600.2
https://www.federalregister.gov/documents/2020/09/02/2020-18636/distance-education-and-innovation
https://www2.ed.gov/policy/highered/reg/hearulemaking/2018/subscriptionfasedprogramswebfin.pptx
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the department stated that it does not consider interaction that is “wholly optional or initiated 
primarily by the student” to be regular and substantive interaction.  We request that the Department 
issue guidance to confirm its current interpretation and expectations surrounding this issue. 
 
Answer:  The webinar was correct that “office hours” could fulfill part of the requirement for regular 
interaction between instructors and students. In the preamble to the September 2, 2020 final 
regulations, the Department stated that “An institution meets the requirement for regular interaction 
between students and instructors by, in part, providing the opportunity for substantive interactions 
with the student on a scheduled and predictable basis commensurate with the length of time and the 
amount of content in the course or competency.  This requirement could be met if instructors made 
themselves available at a specific scheduled time and through a specific modality (e.g., an online 
chat or videoconference) for students to interact about the course material, regardless of whether the 
students chose to make use of this opportunity or interact with the instructor at the scheduled time” 
[85 FR 54760].   Office hours clearly fall into the category described above in the preamble to the 
final rules.  The Department does not currently plan to publish further guidance on this topic. 
 
Question:  What is meant by “promptly and proactively”?  In the preamble to the regulations, the 
Department indicated that institutions could demonstrate compliance with the requirements at the 
program design level without documenting “each and every” interaction.  We request that the 
Department address how institutions can use program design to show that interactions between 
students and instructors were prompt and proactive. Does that Department have criteria by which 
institutions could determine whether an interaction was both prompt and proactive in order to meet 
the regulatory requirement?  Are policies and faculty development sufficient?  Are metrics needed 
and, if yes, what types of metrics? 
 
Answer:  Determinations about whether an instructor is promptly and proactively engaging in 
substantive interaction with the student on the basis of monitoring the student’s engagement and 
success must be made on a case-by-case basis depending on the specific circumstances of the 
situation.  The Department has not established specific criteria for measuring this, and specifically 
indicated in the preamble to the September 2, 2020 final regulations [85 FR 54760] that in 
determining an institution’s compliance with these requirements, the Department would evaluate 
whether an institution has “create[d] expectations for instructors to monitor each student’s 
engagement and substantively engage with students on the basis of that monitoring…”  This could be 
done through a combination of the establishment of policies and procedures and regular evaluation to 
ensure that instructors are complying with the institution’s requirements for monitoring and outreach. 
 
Question:  The Department lists “direct instruction” as a means of achieving substantive interaction. 
We ask that the Department clarify what constitutes direct instruction and whether direct instruction 
may be synchronous or asynchronous, as the information we have sourced conflicts:  In the 
Department’s April 2021 webcast on the regulations the Department indicated that direct instruction 
is intended to be a situation in a synchronous environment where both the instructor and student are 
present at the same time and are both engaged.  However, in the same webinar, the Department 
stated that would be a “version” of direct instruction, implying there may be other acceptable 
practices that would constitute direct instruction.  In addition, the definition of distance education  
 
states that “Education that uses one or more of the technologies …. To support regular and 

https://www.federalregister.gov/documents/2020/09/02/2020-18636/distance-education-and-innovation
https://www.federalregister.gov/documents/2020/09/02/2020-18636/distance-education-and-innovation
https://www.federalregister.gov/documents/2020/09/02/2020-18636/distance-education-and-innovation
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substantive interaction between the students and the instructor or instructors, either synchronously or 
asynchronously”. The inclusion of asynchronously implies that regular and substantive interaction 
may be achieved through solely asynchronous means.  Furthermore, we have heard that some 
accrediting agencies may be advising institutions that either synchronous or asynchronous interaction 
may count as direct instruction. 
 
Answer:  When the Department uses the term “direct instruction,” it means live, synchronous 
instruction where both the instructor and the student are online and in communication at the same 
time. 
 
Question:  What type of evidence is needed to document compliance with these sections?  We 
understand that the Department partially addressed in the preamble to the regulations by stating that 
an institution is expected to maintain policies or procedures that create expectations for faculty to 
substantively interact with students.  The Department also stated that it does not expect institutions to 
document the exact amount of time spent on any particular type of substantive interaction.  We ask 
that the Department issue guidance to confirm these expectations and to further clarify the minimum 
expectations for compliance with these policies, and what sort of evidence of implementation and 
enforcement of policies that institutions should have documented. 
 
Answer:  We confirm the information in the preamble, but decline to provide further information 
about the specific methods that institutions could use to implement and enforce these policies.  We 
leave that to the discretion of institutions. 
 
Question:  [We have] questions about the applicability of “auto-graded” assessments.  These types of 
assessments vary greatly from those provided by third-party providers to those requiring significant 
development and attention from faculty as to the questions included and how they are assessed. 
 
Answer:  The Department does not consider a grade on an assignment to be “substantive interaction” 
unless the instructor evaluates the student’s work and provides specific feedback to the student about 
that work.  An automated grading system that provides feedback based on a programmed response to 
input does not count as “substantive” because it is interaction with a computer, not an instructor. 
 
Question:  We have been asked about the term “facilitating” and how active faculty had to be in the 
group discussion.  An institution reported having a few faculty who begin the discussion and do not 
return to it until it is time to grade students in the discussion. 
 
Answer:  Determinations about the degree of activity in group discussions must be made on a case-
by-case basis in accordance with the specific circumstances of the situation. 
 
Question:  The regulation states that “other instructional activities approved by the institution’s or 
program’s accrediting agency” may be used to show substantive interaction in a course or 
competency.  What type of proof of approval is needed?  What if an institutional accreditor states 
that it does not intend to address or provide letters of approval for instructional practices that may be 
subject to this section? 
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Answer:  A letter from an accrediting agency that approves one or more activities for purposes of the 
definition of “substantive interaction” would be sufficient to demonstrate that the accrediting agency 
had approved those practices.  If an accrediting agency is unwilling to provide specific 
documentation of its approval of institutional practices, then the “approved practices” would only be 
those that the accrediting agency had included in its general published policies. 
 
Conclusion 
 
Thank you again for your questions and comments regarding the Department’s regulations on 
distance education.  If you have further questions, please contact Greg Martin at 
gregory.martin@ed.gov. 
  

 
Sincerely, 
 
 
 
Annmarie Weisman 
Deputy Assistant Secretary  
   for Policy, Planning, and Innovation 
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